content_paste Trimite o cerere de oferta la depozitele locale. Esti la un click distanta de zeci de comercianti fast_forward

Costul cu Manopera in Constructii va Creste in Perioada 2019 - 2025


Costul cu Manopera in Constructii va Creste in Perioada 2019 - 2025
Costurile cu manopera in constructii vor suferi cresteri semnificative in perioada 2019-2025, deficitul de forta de munca urmand sa se accentueze treptat.

Patronii din domeniul constructiilor vor fi nevoiti sa creasca salariile pentru muncitorii calificati si necalificati, multe firme fiind deja amenintate cu suspendarea activitatii datorita lipsei de personal.

Daca in anul 2018 vorbim de un cost mediu cu manopera intre 90 Euro/mp pentru case la rosu si 220 Euro/mp pentru case la cheie, acestea s-ar putea dubla in urmatorii 5 ani.

Firmele mici vor fi cele mai afectate, acestea urmand sa traga in jos constructia de proiecte individuale si renovarile efectuate de persoanele fizice. Firmele de constructii de mari dimensiuni, chiar daca sunt confruntate cu aceleasi probleme, vor reusi sa treaca mai usor peste criza. Acestea au posibilitatea de a externaliza anumite servicii, precum si logistica de a importa forta de munca din tarile non-UE.

Evolutiile din tari precum Italia, Spania si Marea Britanie vor afecta foarte serios piata locala, acestea fiind destinatiile preferate ale romanilor. Daca Italia se afla intr-o perioada de stabilizare dupa scaderile din anii precedenti, Spania si Marea Britanie se afla in crestere in ultimii 3 ani si sunt deja afectate de lipsa fortei de munca in constructii.

Conform unui studiu al Comisiei Europene, Romania a inregistrat printre cele mai mari scaderi ale numarului de angajati in domeniul constructiilor, de aproximativ 30%, in perioada 2008-2015. Motivele principale invocate de studiu sunt migratia, salariile si conditiile de lucru. Din punctul de vedere al politicilor recomandate, Romania se afla la coada clasamentului, fiind inregistrate rezultate foarte modeste doar in domeniul educatiei si imaginii domeniului de constructii.


contact_phone Detalii autor:

Constructozaurus   |  publicat pe 17-08-2018store Login Comerciant    wb_incandescent Servicii    storage Contact / Termeni de utilizare    people Facebook    add_location Promotii