content_paste Trimite o cerere de oferta la depozitele locale. Esti la un click distanta de zeci de comercianti fast_forward

Termoizolatii: Paie si Lut, Azbest, Polistiren Expandat & Vata Minerala


Termoizolatii: Paie si Lut, Azbest, Polistiren Expandat & Vata Minerala
Izolarea termica a cladirilor a reprezentat dintotdeauna o problema a omenirii, fiecare zona geografica fiind caracterizata de materiale specifice.

Fie ca locuiau in zonele calduroase din Egipt sau in tinuturile nordice ale vikingilor, oamenii au avut preocupari constante in aducerea temperaturilor din interior catre zona de confort a corpului uman.

Primul material utilzat in izolarea termica a cladirilor a fost lutul, acesta avand proprietati deosebite in mentinerea temperaturilor constante. Egiptenii cladeau locuintele din lut simplu, pentru racirea interioarelor, pe cand popoarele nordice umpleau golurile peretilor din lemn cu un amestec din lut si paie. Tehnica vikingilor a fost utilizata pentru o perioada foarte lunga de timp, in secolul XX fiind inca o tehnica destul de raspandita in Europa, inclusiv in Romania. Prin dezvoltarea agriculturii, balotii de paie au inceput sa fie utilizati intens pentru izolarea termica a locuintelor. Cu toate acestea, era un material extrem de inflamabil, orice incendiu fiind devastator.

Cateva secole mai tarziu, termoziolatia pe baza de lana a inceput sa fie utilizata, aceastea avand proprietati de izolare termica si fonica. Totusi, lana oilor era intens folosita pentru crearea obiectelor de imbracaminte, fiind un produs la mare cautare in acele vremuri.


Evul mediu s-a caracterizat prin utilizarea intensiva a blocurilor de piatra, problema termoizolarii fiind rezolvata prin grosimea peretilor. Majoritatea cladirilor erau reci si umede, carpetele si tapiseriile de mari dimensiuni fiind etalate pe pereti, avand rol absorbant si decorativ.

Grecii au descoperit azbestul cu mii de ani in urma, acesta fiind extras si utilzat pana in secolul XX. Azbestul avea proprietati termoizolante si nu era inflamabil. Primele dovezi ale utilizarii azbestului exista de peste 2000 de ani, de-a lungul timpului fiind sute de dovezi ca, sub o forme sau alta, azbestul a fost prezent in viata oamenilor. Utilizarea intensiva a acestui material a inceput totusi in secolul XIX, cand revolutia industriala a permis extragerea acestuia la scara industriala. Azbestul devenise atat de popular la mijlocul anilor 1900 incat productia sa era comparabila cu cea de fier si otel. Dovezi despre toxicitatea azbestului au inceput sa apara dupa anii 1915 si primele studii au iesit la suprafata dupa 1930. Cu toate acestea, azbestul a fost utilizat intensiv in constructii pana in anii 1980, cand majoritatea tarilor civilizate au impus reguli pentru interzicerea acestuia.

Pentru o perioada de timp, pe la mijlocul anilor 1970, sistemele de izolatie pe baza de celuloza au cunoscut o explozie in ceea ce priveste utilizarea si cererea. Din cauza crizei petrolului, materialele termoizolante au cunoscut cresteri importante de pret, celuloza fiind un material ieftin, pe baza de material organice. La mijlocul anilor 1980 au fost impuse cateva restrictii de siguranta producatorilor de izolatii din celuloza, crescand astfel costul de productie si popularitatea materialului.

Spuma poliuretanica a fost descoperita la sfarsitul anilor 1930, avand proprietati foarte bune de izolare si capacitatea de a umple spatiile goale prin expandare. A devenit populara dupa anul 1970, fiind apreciata pentru modul usor de aplicare si aderenta la o gama foarte mare de materiale.

Polistirentul a fost descoperit in anul 1839, dar a inceput sa fie folosit intensiv dupa aproape 100 de ani. In momentul de fata este unul dintre cele mai comune materiale, fiind utilizat pentru izolatii, ambalaje si chiar masini de barbierit. Polistirenul expandat (EPS) este un excelent izolant termic, fiind produs la scara larga atat in Europa, cat si in Statele Unite ale Americii. Polistirenul expandat este ambalat in baxuri si este caracterizat prin diverse grosimi si densitati ale materialului.

Vata Minerala reprezinta o gama mai larga de produse realizate din fibre sintetice. Cele mai cunoscute materiale din aceasta gama sunt Vata Minerala de Sticla si Vata Bazaltica. Din cauza aerului inglobat in material, vata minerala este un excelent izolator termic si acustic. Vata de Sticla are o rezistenta la caldura de pana la 260 de grade, iar Vata Bazaltica are o rezistenta de peste 800 de grade Celsius.


contact_phone Detalii autor:

Constructozaurus   |  publicat pe 29-12-2017store Login Comerciant    wb_incandescent Servicii    storage Contact / Termeni de utilizare    people Facebook    add_location Promotii